Какво е специалното на туристическата раница?

Раница за пътуване изглежда впечатляващо, защото е предназначена за голямо количество неща. Често има модели на туристически раници, направени по ортопедични технологии и с масивен гръб с широки презрамки. Често такава раница е изцяло облицована с джобове, капаци, а също така е оборудвана с допълнителен достъп в долната част, качулка, много специфични закопчалки (карабини, еластични ленти, ремъци за фиксиране на гърдите, на колана или бедрата).Има разлика в обема - от 35 литра до 150 литра, като всеки обем има своето предназначение.

Туристическите раници се предлагат в различни размери.

Моделите от 35 л до 50 л са предназначени за кратко пътуване с една нощувка през топлия сезон. Най-вероятно постелката или палатката ще трябва да бъдат фиксирани отвън.

От 50 литра до 80 литра - най-популярната категория, предназначена за пътуване до походи със средна трудност.

От 80 литра до 150 литра - това вече е професионална раница (туризъм, туристическа), създадена за дълги пътувания, а нейният собственик като правило е висок силен мъж с добра издръжливост.

Според конструктивните характеристики могат да се разграничат 2 групи - рамкови и безрамкови модели.

Без рамки - леки, компактно се сгъват, лесно се перат и цената им е по-ниска.

Раниците, оборудвани с алуминиева или пластмасова рамка, могат да издържат голямо тегло, издръжливи са, отговарят на анатомичните нужди на туриста, намалявайки натоварването на гърба поради ортопедичния дизайн на гърба на продукта.

Какво да търсите при покупка?

За да изберете и закупите раница за туризъм и пикник, трябва да проучите някои от характеристиките на това спортно оборудване. Добрата туристическа раница е оборудвана с водоустойчиво дъно с високи страни. При което водоотблъскващият слой трябва да бъде както отвън, така и отвътре. Необходимо е да се огледат шевовете, да се провери колко стегнати са клапите и презрамките, какво качество са циповете, карабинерите, дали копчетата се закопчават добре и др. Платът трябва да е здрав и плътен, в идеалния случай водоустойчив. Ширината на коланите също е от голямо значение - колкото по-дебели, по-меки и по-широки са те, толкова по-малко напрежение ще има върху раменете.