На пръв поглед придобиването на баскетболна топка не изисква много знания и усилия. Но всъщност има много нюанси, които в бъдеще, ако не са в съответствие с условията на играта, могат да повлияят неблагоприятно на продължителността на работата на топката и на играта.

Какво трябва да се има предвид при избора на баскетболна топка?

   Има само два вида:

 1. За игра само на закрито (Indoor);

2. Универсален, който може да се използва на закрито и на открито (Indoor/Outdoor).

  При производството на топка за закрито се използва композитна (пресована или залепена) кожа. Това е естествен материал, произведен от кожени отпадъци, които се получават при производството на кожени изделия - гарнитури, кожен прах. Външният вид и характеристиките не са по-ниски от естествената кожа, но в същото време са много по-евтини. Композитната кожа се използва за направата на топки за професионален баскетбол. Тези топки служат дълго време при игра в залата, но изобщо не са предназначени за игра на открити площи, повърхността бързо ще се изтрие и топката ще бъде негодна за игра.

  За производството на топки от тип Indoor / Outdoor се използват гумени и синтетични материали, които ще издържат по-дълго при игра на асфалтова повърхност и не се страхуват от влага, за разлика от типа Indoor. Ето защо, ако често играете баскетбол на улицата, трябва да закупите гумена топка.

Най-добрите производители на баскетболни топки са: Spalding, Molten, Wilson, Mikasa, Nike, And1. Някои модели на тези фирми са одобрени от FIBA ​​за официални мачове.