Велосипеди

Как да изберем велосипед?

 Животът на съвременния човек е трудно да си представим без спорт и велосипед. И последните са представени в откритите пространства на магазините в такова разнообразие, че можете да изберете за всеки вкус и бюджет. За това обаче е важно да знаете как да изберете велосипед. В тази статия ще се опитаме да отговорим на този труден въпрос. 

За да изберете велосипед трябва да знаете: 

  Стил на каране - градско или извън градско. 

  Бюджет – обикновено колкото повече, толкова по-добре. 

  Вашият ръст и тегло – това определя размера на рамката на велосипеда. 

  Въпрос първи. вашия стил на каране. Първият и най-важен е местообитанието на вашия железен кон, т.е. къде ще го карате. 

  1. Планински велосипеди.

 Ако искате един велосипед за всички поводи, тогава вашият път е в най-многобройната категория планински велосипеди. Въпреки името, тези велосипеди не са добри само в планината. Благодарение на широките гуми (обикновено от 2”), този велосипед е удобен за каране както по черни пътища, така и по асфалтови пътища, тъй като качеството на последните не се различава много от първото;) Широките гуми също имат висок профил, който служи като допълнително амортизиращо окачване. 

Отиващият вече в историята размер 26” е изключително слабо застъпен и почти изцяло мигрира в категорията на тийнейджърските. Затова препоръчваме да му обърнете внимание, ако харесвате рядкост и антични артефакти. Следващият размер на колелата е 27,5”. Препоръчваме тези колела за тези, чиято височина не надвишава 175 см. За всички останали (от 175 и повече) - деветки - велосипеди с 29 ”колела. 

  2.Градски и туристически велосипеди. Ако имате нужда от велосипед за ежедневни битови нужди (пътуване до работа, пазаруване на хранителни стоки и др.), тогава трябва да изберете градски велосипед с шосейни гуми (ширина от 1.1” до 1.75” и диаметър 28”), с багажник и/или кошница, крила и борд. Или с възможност за инсталиране на всички тези аксесоари. 

  3. Електрически велосипеди. Най-новата тенденция във велосипедната индустрия са електрическите велосипеди. Това е нов етап от еволюцията на велосипеда, който позволява на колоездача да кара по-далеч и да направи спортувето по-ефективно. Помощни електродвигатели, които не се въртят вместо вас, а само помагат в една от избраните програми. Те ви позволяват да преодолеете паданията на пейзажа без морални загуби, да получавате удоволствие и да поддържате сърдечната честота в аеробни граници. Всичко, което се отнася до конвенционалните велосипеди, важи и за електрическите велосипеди. Единствената разлика е, че електрическият мотор значително разширява възможностите на ездача, но такива велосипеди са по-скъпи. 

  4. Шосейни велосипеди. Ако търсите скорост и искате постоянно и равномерно кардио, няма нищо по-добро от шосеен велосипед. 

  Велосипеди за крос-кънтри или хибридни велосипеди. Все пак трябва да се разбере, че шосеен велосипед не е подходящ за каране по черни пътеки. Липсата на омекотяване и тесните гуми ще разклатят цялото желание за каране. За такива цели има кросови или хибридни велосипеди. Те имат по-голяма проходимост, въпреки че са по-ниски от пътните велосипеди по скорост.