Лагерите са прецизно изработени, конструирани компоненти, които позволяват на машините да работят с изключителни скорости и лесно да носят тежки товари по ефективен начин. Характерът на тяхното използване означава, че те трябва да бъдат много прецизни в работата си, надеждни и способни да издържат изпитанието на времето. Те също така трябва да бъдат проектирани така, че да се въртят при изключително високи обороти с минимални вибрации или шум. Широкото им приложение означава, че лагерите могат да бъдат намерени в огромна гама от разпознаваеми артикули, включително автомобили, компютри, самолети, инструменти, вентилатори, хладилници и транспортни ленти. Когато част се движи, завърта или усуква, е много вероятно да съдържа лагер.

Различните видове, които трябва да познавате:
/сачмени лагери  , ролкови лагери, линейни лагери и упорни лагери /
 Сачмените лагери и ролковите лагери използват малки и въртящи се цилиндрични сачми, изработени от метал, които разделят съставните части и намаляват степента на оперативно триене.
Сферичните лагери с дълбок канал са най -широко използваните и универсални сачмени лагери. При сачмен лагер с дълбок канал, размерите на състезанието са близки до размерите на топките, които се движат в него и той може да издържа на по -големи натоварвания и по -голям натиск.
Линейните лагери позволяват свободно движение в една или друга посока и използват подложки, ролкови или втулки.
Уплътнените лагери преместват товара в посока на оста на вала и са форма на въртящ се лагер.