Шосейни рамки (циклокрос, чакъл, туристически) рамки се продават като комплекти рамки, когато рамката идва с вилица, а също така са налични слушалки и колче за седалка. Рамката е основата на велосипеда. Те се характеризират с използваните материали и геометрия. Най-голямо разпространение и развитие за спортни велосипеди сега имат рамки от алуминиеви сплави и композитни материали, а за туристически велосипеди - от хром-молибденова (CrMo) стомана.

Рамките Hardtail са рамки без задни амортисьори, с твърд заден триъгълник. Рамките Hardtail имат редица предимства пред амортисьорните (двуокачващи) рамки - леко тегло, вертикална твърдост, което подобрява динамиката на велосипеда. Задният амортисьор в редица области на употреба не осигурява осезаеми предимства. Освен това има специфични разлики, например по-лесно е да поставите втора колба на туристически велосипед с хардрейл и т.н. Ако правите шосеен или градски велосипед, изберете тази рамка без колебание.

Рамки с пълно окачване, с други думи, това са рамките на велосипедите с пълно окачване. Самата рамка, разбира се, има само един амортисьор - отзад, вторият означава вилицата. Рамките с пълно окачване са отличителен белег на екстремните планински велосипеди. защото задният амортисьор значително променя поведението на мотоциклета не само при неравности, но и при педали и ускорение, т.е. при всякакви условия - изборът му трябва да се подхожда много внимателно. Шок рамите имат много различни дизайнерски и конструктивни решения, в това отношение те са "по-интересни" от хардтейлите.

Уши за скорости (Dropout) е наглед незначителна част от мотора, за чието съществуване може да не мислите с години, но изведнъж може да се превърне в проблем. Това се случва в случай на неуспешно падане. Ухо за дерайльора (Dropout) е "уплътнение" между рамката и дерайльора, което ви позволява да запазите и двете от повреда, но самият огънат петел е труден за изправяне. Това е сравнително евтино, но има много опции за дизайн на петел от различни производители. Ето защо няма да е излишно да имате резервно ухо.