Спортна постелка - характеристики:

Постелката за йога и фитнес е спортен аксесоар, който обикновено се купува първо. Ще е необходимо както във фитнеса, така и у дома. Постелката за тренировки и фитнес се използва в много области на обучение, необходима е, когато упражненията се изпълняват на колене или на пода. Аксесоар за по-удобна тренировка. В процеса на тренировка, фитнес постелката ви позволява да амортизирате ударите и да намалите напрежението върху ставите.

Ръцете няма да се плъзгат по време на статични упражнения. Натоварването на гръбначния стълб намалява, краката няма да удрят силно пода по време на скокове. Тялото няма да докосне студения под. Без такъв аксесоар е трудно да се изпълняват различни дъски, махове с крака, усуквания и асани.


Спортна постелка - материали за изработка

Преди да купите постелка за фитнес, трябва да вземете решение за материала, от който е направена. Най-често използвани:


  PVC. Продуктите от PVC се отличават с ниска цена. В същото време постелката за спорт е еластична и издръжлива, не се плъзга по пода. Необходимо е внимателно да проверите аксесоара преди закупуване, фалшификатите са с лошо качество.

 Термопласт, еластомер. Материята е еластична и устойчива на износване. Продуктът не абсорбира влага, така че лесно се почиства от мръсотия. Приятен на допир, продуктът изобщо не се плъзга. Голямо предимство е биоразградимостта на материала.

  Естествен каучук. Такъв аксесоар е здраво се залепва за пода. Влагата се абсорбира, така че рискът от подхлъзване е значително намален. Материалът лесно се рециклира. Трябва да се има предвид, че гуменият продукт тежи повече от другите опции. Не трябва да се използва от хора, които са алергични към латекс.

  Можете да си купите постелки за йога, направени от бамбук, юта или корк, но те са скъпи и не са много популярни. Трябва да изберете постелка според това за каква тренировка ще се използва. За да изберете правилно постелка за фитнес и да я закупите, трябва да обърнете внимание на меки и дебели модели, които са подходящи за изпълнение на упражнения в легнало положение. Оптималната дебелина в този случай е 10-15 мм, продуктът трябва да се разтяга добре. За йога се използват тънки продукти, обикновено те са подсилени. Такъв аксесоар не трябва да се разтяга. Постелка за йога трябва да се купи с дебелина 3-6 мм, тя трябва да бъде избрана въз основа на нивото на обучение.Аксесоарите за пилатес са най-дебели, обикновено 15-19 мм. Важно е едната страна да не се хлъзга, а другата да е хлъзгава, което ще ви помогне да изпълнявате някои упражнения.