Как да изберем правилната волейболна топка?

Волейболната топка, както повечето други, има идеална сферична форма. Идеалното тегло на топката е 260-280 г, а диаметърът е 65-67 см. Материалът за производство на повърхността на топката е композит или синтетична кожа. Има няколко вида топки: професионални, любителски и плажни.

Професионалните топки са предназначени за редовни тренировки, състезания, като цяло за честа употреба. В тази връзка тези топки са с най-високо качество, почти всички са одобрени от Международната волейболна федерация и са много скъпи. Ако не сте професионален спортист, тогава няма смисъл да плащате повече и да купувате скъпи топки, аматьорските ще ви свършат работа. Плажната топка се отличава с това, че материалът й включва влагоустойчива микрофибърна субстанция, която ви позволява да използвате топката във влажна среда и да не се притеснявате, че топката ще загуби формата си или ще стане неизползваема.

Според технологията на производство има шити и лепени топки. Шитите топки са предимно изработени от композитна кожа, но са предназначени и за плажен волейбол, тъй като топката няма да се деформира, когато е мокра. Залепените топки са изработени от изкуствена кожа и са предназначени за игра на закрито. Тези топки са издръжливи, но реагират отрицателно на температурни промени и влага, тъй като може да възникне деформация.

   Също така е важно да обърнете внимание при избора на топка на нейния цвят. Желателно е топката да има 2-3 различни цвята, което ще ви позволи да наблюдавате по-добре траекторията на полета, което ще ви позволи да играете играта комфортно и приятно.