Какво е фитнес и каква е неговата същност?

 Фитнес - физически упражнения, които помагат да се даде на човешкото тяло обща физическа годност, която включва: гъвкавост, мускулен тонус, издръжливост, реакция, добра координация на движенията, сила и необходимото съотношение на мускулната и мастната тъкан на тялото. Това е утвърдена практика на много треньори и лекари, която не е насочена към постигане на резултати в спорта, а към здравословен начин на живот без травми и добро здраве.Предимството на фитнеса е, че можете да го правите у дома, на улицата, във фитнес залите, на почивка, изобщо където ви е удобно. Освен това часовете не изискват много време, една тренировка може да продължи 20-60 минути, всичко зависи от вашата програма за обучение.

  Във всеки град има много фитнес центрове, които предоставят възможност за използване на тренажори, щанги, дъмбели, гири и други фитнес уреди. В тези зали се провеждат групови фитнес занимания, популярни сред жени и мъже от всички възрасти, като пилатес, степ аеробика, кросфит, стречинг и други. Разбира се, залите осигуряват необходимия асортимент за занятия, например постелка, въже за скачане, тежести и др., но за поддържане на хигиената е препоръчително да имате собствено оборудване, което може да се използва и извън зала.

  Дрехите за тренировка във фитнеса са изключително важни. Правилно подбраното спортно облекло може да ви помогне да изпълнявате тренировките си по-добре, по-лесно и удобно и дори може да ви предпази от някои наранявания.

  Когато избирате фитнес дрехи, сред първите неща, от които се нуждаете, са тениските. Трябва да изберете тези, които са предназначени за спорт и които се основават на технологии, предназначени да ви помогнат, когато тренирате. Тениските трябва да бъдат изработени от еластични материали, подходящи за тренировка във фитнеса (памучните платове не се препоръчват). Те имат предимството, че не остават дълго мокри, което означава, че когато се потите по време на тренировка, няма да останете мокри и няма да изпитвате дискомфорт.