Ако искате да се отпуснете за няколко дни сред природата, тогава просто не можете без палатка. Тази къмпинг "къща" е предназначена за временно обитаване на хора и съхранение на необходимите неща. Този сгъваем дизайн е лесен за издигане, доста прост и удобен за използване. Производителите на този туристически атрибут днес предлагат много широка гама от палатки и всички необходими аксесоари за къмпинг. Модерната палатка може да бъде голяма, надеждна и просторна или компактна и лека. Но преди да купите палатка, трябва да разберете на какво трябва да обърнете внимание, когато я избирате.

Има няколко вида палатки. В зависимост от условията, в които ще се използват, те разграничават: палатки за високопланински преходи (има щурмови и експедиционни), за преходи в средните планини и за равнинни условия. Последните от своя страна са къмпингови и универсални. Също така лепенките могат да бъдат еднослойни и двуслойни, в зависимост от дизайна.


Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание при избора на палатка, е нейният капацитет. Има единични, двойни, тройни, четворни, шест и деветместни палатки. За удобство леглата в някои модели могат да бъдат разпределени между няколко стаи.

Водоустойчивостта на една палатка е височината на водния стълб, която външната палатка може да издържи, без да протече, измерена в милиметри. По принцип за географските ширини на България ще бъде достатъчен индикатор от 3000 mm. Водоустойчивостта на плата зависи основно от материала, с който е обработен плата - полиуретан или силикон.

Най-често срещаните материали за производството на арки (рамка) на палатката са алуминий, фибростъкло и стомана. Дъгите от алуминий се считат за най-добрите, здрави и леки, но доста скъпи. Най-разпространени са дъгите от фибростъкло. Те са по-тежки, но в същото време по-евтини от алуминия и доста издръжливи. Стоманените стълбове се използват главно за къмпинг палатки с голяма рамка, с очакване на голям брой хора и голямо преддверие.

Почти всички палатки, представени в нашия онлайн магазин, имат сигурно залепени шевове, което предотвратява изтичането на вода вътре. Тъканта на вътрешната част трябва задължително да диша, да е лека и издръжлива (например памук, найлон). Дъното обикновено е изработено от водоустойчив подсилен полиетилен. По-скъпите модели използват полиестер, найлон и други материали с полиуретаново покритие за подобряване на водоустойчивостта и забавянето на горенето.

Важна част от палатките, които са предназначени за туризъм през зимата, е така наречената пола. Именно това допълнително оборудване, което обхваща целия периметър и прилепва плътно към земята, може да осигури допълнителна защита от вятър и дъжд.