Футболни топки: видове, разлики и характеристики

Топката е задължителна за футболистите. Съвременните производители могат да предложат няколко основни категории топки, които се различават по техническите си характеристики и цена. Можете да си купите професионална, тренировъчна и сувенирна футболна топка.
Всеки вариант има свои уникални характеристики и се различава в използвания материал. Външно може да има прилики между тях, но ако се вгледате внимателно, ще намерите достатъчно разлики. Препоръчително е да закупите топки с по-високо качество, защото те са много по-приятни за използване. Евтината и фалшива топка няма да ви позволи да извлечете максимума от играта или обикновената тренировка. На пазара в България има огромно разнообразие от топки, които могат да бъдат закупени на различни места. Много е важно да направите покупка на сигурно място за да получите гарантирано избор за добра гама от качествени продукти. На пазара има голям брой реплики. Външно те може да изглеждат като оригинални, но струват по-малко. Съответно основните характеристики на топката ще се различават значително. Нашият онлайн магазин предлага богат асортимент от качествени футболни топки, в които всеки ще намери нещо подходящо за себе си.
По какво се различават обикновените топки от професионалните?

Разлики между топките от същата серия

Има футболни топки, които принадлежат към различни серии. Те могат да се различават по различни технически характеристики. Оригиналният модел винаги се произвежда по всички стандарти. Ако това са модели, предназначени за официални мачове, те могат да се различават само по външен вид. Например, компанията Adidas периодично променя вариантите на употребата на панелите. По едно време за закрепването им са използвани нишки, след което те започват да използват безшевни технологии. Съвременните топки се произвеждат с помощта на преса, което елиминира нуждата от конци. Ако са открити конци, това означава, че топката е фалшива.

Какви бяха топките в самото начало на тяхната история?

Футболът се играе от много години. Съществуването на тази игра започва от момента на ритане на голямо разнообразие от предмети, които изглеждаха възможно най-подходящи за това занятие. От разстояние те много приличаха на съвременните топки. Сега няма проблем да купите футболна топка от специализиран онлайн магазин. Но преди това просто нямаше такава възможност. Трябвало да се мислят други варианти за игра.
През 1836 г. е изобретена технология за вулканизация на каучук. Направено от Чарлз Гудиър. Благодарение на това започнаха да се правят гумени камери за футболни топки, а преди това за такива цели бяха използвани например свински мехури. Това не е най-добрият вариант по отношение на надеждността и качеството. До 1855 г. размерът на топката се влияе главно от балона на това животно. Затова трябваше да се адаптираме към това, което имаме.
През 1855 г. е произведена първата в света топка и е оборудвана с гумен плондер . Това беше истински пробив, който направи страхотна услуга на целия футболен свят . Сега топката се пази като реликва в Националната футболна зала на славата в Ню Йорк.

Историята на развитието на футболните топки

Постепенно футболните топки станаха по-удобни и прогресивни. Към около 1900 г. почти всички топки са направени от гумен плондер. Поставена е в кожена обвивка. По това време това беше почти идеално, защото позволяваше да се нанасят добри удари и да се получи приемлив отскок. В по-голямата част от случаите обвивката се състоеше от 18 елемента, които бяха закрепени в шест панела. Всеки от тези панели съдържаше по три детайла. Ако тогава бихте си купили футболна топка, можете да получите много интересен аксесоар за играта. Всичко беше направено на ръка с външна шнуровка и затворени шевове. Външната шнуровка беше подложена на значителни натоварвания, поради което често се разкъсвала. В този случай се изискваше подмяна. Често това се случвало точно по време на играта.
Такива топки бързо абсорбирали влагата и ставали много тежки. Поради това често се случвали наранявания на главата. Също така, голям проблем правила връзката, която постоянно изпъквала. Това негативно се отразявало на контрола. Топката можела да тежи около четири килограма в дъждовното време. Това е било истинско оръжие за убийство, ако удари главата. Но тогава можеха да се купят само такива футболни топки. Затова тогавашните любители на футбола трябваха да се адаптират. Съответно тогава се подготвяли за замяна голям брой хора, които биха могли, ако е необходимо, да заменят контузените с топката.

Покупка на модерни футболни топки

На съвременния пазар можете да намерите почти всяка футболна топка, която сърцето ви желае. Асортиментът включва огромен брой модели, които се различават по цена, материали, производител и т.н. Модерната топка може да бъде много удобна и комфортна. Производителите се опитват непрекъснато да подобряват технологията, така че контролът на топката да е максимален за всеки играч. Това дава възможност да се насладите на процеса на играта, защото пасът е много по-точен, като и удара. Можете да си купите по-опростен модел за игра на двора с приятели или да изберете нещо на професионално ниво. Всичко зависи от нуждите на конкретен човек или екип.
Сега не е трудно да си купите футболна топка, ако се свържете с нашия онлайн магазин. Той съдържа най-добрите топки от известни марки в най-широк диапазон. Преди това можете да се запознаете с различни категории, да видите оригинални снимки, да научите за техническите характеристики, цените. Ако имате затруднения при избора на топка, екипа на онлайн магазина винаги ще ви консултира. Компетентните специалисти ще ви помогнат да вземете правилното решение.