Kак да изберем грипове или гюделин за нашия велосипед?

Kак да изберем грипове или гюделин за нашия велосипед? />

Kак да изберем грипове (дръжки, ръкохватки) или гюдолин за велосипед?

Road bike Bar Tape

Първо, нека дефинираме - какво са грипове?
Гриповете са ръкохватки на кормилото на велосипед. Те се наричат ​​още „ръкохватки на кормилото“ или „дръжки на кормилото“.

Те не се монтират на всички видове велосипедни кормила . Например, на кормила като "овнешки рога", шосейни кормила използва гюдолин, което е се навива специално като на тенис ракети или подложки от мека пяна или полиуретан.

За какво са гриповете?

1. Гриповете осигуряват по-добър захват на кормилото, като увеличават сцеплението на ръката с материала на дръжката (дланта не се плъзга по кормилото) и увеличават диаметъра на самия волан. Диаметърът на кормилото, бара за велосипед, в краищата обикновено е 22,2 mm или 23,8 mm. Не е много дебела тръба и ако просто я държите в ръцете си, не е много удобно. Захватът увеличава този диаметър и става много по-удобно да държите кормилото.
Доброто, удобно и сигурно захващане на кормилото(бара), което гарантира, че то няма да се изплъзне от ръцете на колоездача, заедно с правилната настройка на седалката, играе важна роля за създаването на цялостен комфорт при каране на велосипед (колело).

Как да измерите правилно дебелината на кормилото, монтирано на велосипед, е описано в отделна статия тук . 
2.Гриповете ( дръжки, ръкохватки) ви позволяват да създадете комфортен температурен режим за ръцете. Изработени са от материали, които не провеждат топлина добре, така че ръцете, дори и без велосипедни ръкавици , да не усещат студения метал на волана, кормилото.
3.Дръжките( грипове, ръкохватки) със специални анатомични форми осигуряват по-правилно разпределение на натоварването върху ръцете на велосипедиста, в резултат на което ръцете се уморяват много по-малко при пътуване.
4.Меките грипове, дръжки също така частично смекчават малките удари, падащи върху ръцете от предното колело.
5.Красивото, стилно кормило е украса на един велосипед - особено на дамския.

Гриповете, дръжките са изработени от различни материали:
-пяна
-мека и твърда гума
-кожа
-силикон
-пластмаса
- многопластов (горен слой от мека гума и долни слоеве от по-плътни материали)
и дори дърво.

grips-2

Най-популярният и често срещан вариант са гумените дръжки със средна твърдост. Те не трият ръцете и осигуряват здраво сцепление на волана.

Твърдите гумени почти не се износват, но често търкат ръцете без велосипедни ръкавици.

Кожените дръжки са много удобни, не се плъзгат в ръката, изглеждат много стилни и елегантни, издръжливи. Ако под кожената подложка се постави мека подплата, тогава захватът става мек, но издръжлив. Такива дръжки, например, са на градски универсални велосипеди.

Форма за ръкохватки (грипове)
Формата на ръкохватката е много важна за комфорта и здравето на ръцете и ръцете, но често се подценява от колоездачите.

Дръжките (гриповете) се предлагат в следните видове форми
Обикновена равномерно кръгла цилиндрична форма
Кръгла форма, но с малки удебеления в центъра или от външния край на дръжката.
анатомично оформени

видове форми грипове

Кръглите дръжки са лесни за производство, по-евтини и по-гъвкави. При някои модели дебелината им не е постоянна по цялата дължина, а има известно удебеляване в средата или от външния ръб, което ги доближава до анатомичната форма. Те са по-удобни и ергономични от дръжките с обикновена дебелина, но все пак не по същия начин като дръжките с анатомична форма.

Какъв е недостатъкът на кръглите дръжки? При захващането им с четка, основният натиск върху четката пада върху надморската височина на палеца (точка 1 на фигурата по-долу). В този случай четката изпитва значителен натиск и вибрации. Това е особено забележимо при дръжки с твърде малък външен диаметър.

При този тип шофиране след 30-40 минути ръката започва да изпитва дискомфорт, изтръпване, „настръхване на ръцете“ и може да започне намаляване на чувствителността. След известно време това води до болки в ставите и мускулите на ръцете. Всичко това са признаци на синдром на карпалния тунел или компресионно-исхемична невропатия. Исхемията е нарушение на кръвообращението и неговите последствия, причинени от компресия (компресия).

В особено тежки случаи по време на многодневно колоездене, тази позиция може да доведе до улнарна невропатия или „парализа на колоездача.

gripove-nervi

Анатомичните дръжки са кормило с вдлъбнатини за ръцете и опора за дланта.  Дръжки с фланци (ръкохватки с заключващи пръстени)

Имат и един недостатък. Анатомичните грипове са трудни за здраво захващане с ръка, което означава, че не могат да се използват в състезания или в екстремни спускания, където маневреността е важна. Кормилото не трябва да изскача от ръцете ви. Там се монтират само цилиндрични кормила или ръкохватки с удебеляване.

Такива дръжки са много удобни, ако са направени от мека гума.
Най-добре е да ги пробвате на живо преди да купите такива ръкохватки. Дланите на всеки са различни и това, което подхожда на един колоездач, може само да причини дискомфорт на друг.

Кръглите дръжки също се предлагат със или без фланци (заключващи пръстени, lock rings). Фланците (заключващи пръстени, lock rings) са ограничители от вътрешната страна спрямо центъра на волана. Ако превключвателите се използват за превключване на скоростите, тогава дръжките, разбира се, трябва да са без фланци(заключващи пръстени, lock rings).

montirane

Монтиране на ръкохватка на кормилото на велосипед
Гриповете с заключващи пръстени lock rings) са по-скъпи, но се слагат по-лесно и се закрепят по здраво.

Какво представляват тапите за грипове?

tapi
Тапите за грипове, които се поставят в краищата на кормилото, така че ръкохватките да не изскачат от него и влагата, мръсотията и т.н. да не попадат в кормилната тръба.

Често тапата е направена като част от ръкохватката и не се отстранява от нея.

Винаги поставяйте тапи за гриповете. Това ще предпази кормилото от повреда, а вас от нараняване.

Какво да направите, ако дръжките се движат на кормилото?
Най-вероятно причината за това са мръсотията и водата, попаднали под грипа. Това обикновено се случва, ако няма ръкохватки и при падане мръсотия, вода, пясък попадат между кормилото и ръкохватката. 

Между другото, опитът показва, че дръжките се плъзгат по-често на алуминиевите кормила, отколкото на стоманените.

Ако забележите, че дръжките са започнали да се въртят по време на шофиране, трябва да ги премахнете , внимателно да избършете повърхността на волана под тях и самите дръжки отвътре. Оставете ги да изсъхнат добре, обезмаслете ги и след това ги поставете отново.

Нека да разгледаме какво трябва да се направи, така че дръжките да не се въртят на кормилото на велосипеда.

Няколко начина за здраво фиксиране на дръжките на волана, така че да не се движат:
Най-лесният: когато слагате грипа, напръскайте вътре в него лак за коса. След това, когато се постави, той ще играе ролята на лубрикант, а след това изсъхва и работи като лепило. Би било хубаво, между другото, предварително да обезмаслите повърхностите на волана и дръжката отвътре, за предпочитане с алкохол.
Вместо лак, когато поставяте ръкохватката, нанесете лепило тип Moment върху волана, като също обезмаслете повърхността на волана и ръкохватката отвътре със спирт.
Използвайте ръкохватки със заключващи пръстени!
Ако няма такива захвати, можете да ги направите сами. За да направите това, на разстояние 3-5 мм от външния ръб в захващането с ножица за нокти се прави малка бразда с грубост 1-2 мм. След това ръкохватката се издърпва над кормилото и в жлеба се поставя малка еластична кабелна стяжка, която се затяга плътно и фиксира ръкохватката на кормилото. Желателно е заключването на замазката да е отдолу на волана. Самата ключалка на замазката може да се разтопи още малко на огъня на запалката и да се натисне. Ако желаете, тогава такава фиксация може да се извърши от двата края на хватката. 
Ако ръкохватката е с малко по-голям диаметър от волана, можете да опитате да увиете лейкопласт около волана и да поставите ръкохватките върху него. 
И така, нека обобщим.

Когато избирате кормило, обърнете внимание на няколко фактора:
Ако практикувате екстремно колоездене( enduro,trail,downhill)  - Имате нужда само от цилиндрични ръкохватки
Ако ще пътувате дълго време, по-добре е веднага да вземете ръкохватки с анатомична форма и по-добре с метални рога .
Меките дръжки са по-удобни за ръцете, но издържат по-малко от твърдите дръжки.
За да не търкате ръцете си на твърди дръжки, по-добре е веднага да вземете велосипедни ръкавици към тях .
И най-важното, трябва да е удобно за ръцете ви да държите волана в дръжките, инсталирани на него!

Можете да изберете Грипове / Гюделин за вашия велосипед в нашия каталог!