Туристически обувки

Обувките за туризъм са специализирани модели, надеждни и устойчиви на износване. Каталогът съдържа опции както за ходене, така и за най-предназначени за използване в трудни условия и терени, с голяма разлика в температурата и висока влажност. Кройката осигурява отличен комфорт при ходене, оптимално разпределя натоварването и поддържа стъпалото. Затворените модели са възможно най-водоустойчиви и в същото време позволяват въздух за вентилация (дишане). Протекторът на подметката е здраво фиксиран към пода, издръжлив, устойчив на счупване. Общият запас на безопасност на такива обувки е достатъчен за няколкостотин километра активна работа. 

Трекинг обувките са специализирани обувки с ниска или средна горна част за кратки преходи с лек терен и минимално оборудване. Отличават се с твърда на усукване подметка с подчертан и агресивен протектор, плътна горна част, твърда пета и пръст. В зависимост от вида на товара и терена биват леки, универсални, скалисти. Тези видове трекинг обувки се използват през топлия сезон за прости пътеки, бягане, катерене, както и за градско носене. Има по-тежки или защитени модели, които се използват в по-трудни терени и студения сезон. За защита от влага повечето модели използват мембрана.

Обувките се избират въз основа на размера и предназначението на обувката. В зависимост от височината могат да бъдат ниски (не фиксират глезена, осигуряват на крака повече свобода), средни (предпазват от изкълчване на крака, поддържат глезена и са подходящи за дълъг преход с раница 5-12 бр. kg) и висока (идеална за планински маршрути с тегло над 12 kg и зимни спортове). Гамата включва и обувки за колоездене. Дълбоката връзка ви позволява да регулирате обувките според характеристиките на крака. За горната част се използват кожа, велур или синтетични тъкани. Много модели се произвеждат с помощта на различни мембрани: gore-tex®, eVent, SympaTex и други.