Как да изберем спортно облекло и обувки за спорт?

Как да изберем спортно облекло и обувки за спорт? />

Как да изберем облекло за спорт

Успехът на една тренировка до голяма степен зависи от самочувствието на спортиста, а самочувствието зависи от подходящата екипировка, което ще предотврати прегряване и травми. Удобното и красиво облекло може да е допълнителен стимул да бягате или да отидете на фитнес. По този начин, защо да не си купим стилен комплект за мотивация? Ще разгледаме как да изберем спортно облекло за зимата и за лятото, за улицата и залата, така че всяка дейност да е удоволствие. Основни изисквания към облеклото за спорт Независимо от спорта и условията, в които се провеждат занятията, има няколко изисквания към спортния комплект, за да е удобен.

Спортното облекло трябва :

• Да не ограничавайте движението, да не стяга тялото;
• добре абсорбира влагата, осигурява обмен на въздух;
• имат плоски, не натриващи се вътрешни шевове;
• да е еластично, да се разтяга добре.
За интензивни тренировки е по-добре да изберете тениски и потници с мрежести вложки – обикновено, те са на гърба и под мишниците. Дамските горнища и спортните сутиени също трябва да имат добра опора за бюста и широки презрамки, така че да не дразнят раменете ви.
Важно: Спортното облекло със стягащ ефект е много популярно днес, но е по-добре да се отнасяте към него с повишено внимание. Леко стягащ ефект в бедрата и подбедрицата е полезна като профилактика на разширени вени по време на джогинг, аеробика, скачане и др. Но не трябва да избирате такива неща в името на ефекта за отслабване - нарушението на кръвообращението и лимфния поток може да повлияе неблагоприятно на качеството на тялото.

Как да изберем облекло за фитнес

Стандартният комплект за залата включва:
• спортно горнище без банел (за жени);
• тениска или потник;
• шорти, клин или спортни панталони;
• чорапи и маратонки;
• ръкавици, ако говорим за занимания с дъмбели или щанга.
По-удобно е да тренирате на тренажори в спортни панталони или клинове, а късите панталони са доста подходящи за фитнес или вдигане на тежести. Мъжете за клекове с щанга е по-добре да вземат шорти над коляното - твърде дългите модели не са удобни.
Можете да допълните комплекта със спортно яке или суитшърт. Ще ви бъде от полза между тренировките, в съблекалнята, както и по време на разтягане. Факт е, че обичайната температура във фитнеса е около 18 ° C, тъй като по-високата температура ще бъде неудобна за кардио тренировка. При тази температура може да е студено в пропита от пот тениска, ако забавите темпото на тренировката.
Полезен съвет: Спортните бюстиета за жени се предлагат с различна степен на поддържане за гърдите. За тренировки с ниска интензивност, които не включват бягане или скачане, можете да изберете горнище с умерена опора или никаква опора (при условие на малка гръдна обиколка). Но бягане, скачане, зумба и други движещи се, активни тренировки изискват висока степен на опора, независимо от размера на гърдите.

Изборът на обувки за тренировка във фитнеса

Изборът на обувки изисква специално внимание. Не бива да пестите от тях, ако тренировъчната програма включва бягане или скачане. Обувките за бягаща пътека у дома или във фитнеса трябва да са добре омекотени, изработени от "дишащи" материали, с надеждна нехлъзгаща подметка. Можете да вземете летни маратонки за асфалтови настилки.
Всеки тип обувки за залата има свои собствени характеристики:
• Щангетите за вдигане на тежести се отличават с твърда подметка и повдигната пета, за да поддържат стъпалото стабилно и да помогнат за правилното наклоняване на тялото.
• Маратонките с тънка подметка, с малко или никакво омекотяване са подходящи за пилатес, занимания по фитбол и упражнения без вдигане на тежести. Понякога такива модели имат отделни пръсти на краката, което дава максимална гъвкавост и свобода на движение.
• Кросфит маратонките имат надеждна подметка без пружиниращи вложки и горна част с добър обмен на въздух. Важно за тях също е здравата твърда подметка (меката бързо ще се износва) и доброто сцепление с пода.
• За фитнес са оптимални леки маратонки с умерено меки, гъвкави подметки и подсилена опора за краката. Необходими са ортопедични стелки. От аксесоарите за занимания във фитнеса ще ви трябва малка кърпа, бутилка вода, а жените също ще се нуждаят от превръзка на челото. И, разбира се, трябва да помислите за спортна раница или чанта за дрехи и екипировка.

Как да изберем комплект за открито

Тренировките на открито почти винаги включват бягане, така че в повечето случаи любители - спортистите се нуждаят от продукти за бягане . Това са дрехи за сезона, маратонки, чанта за кръст или компактна раница за дребни вещи, бутилка за вода. За джогинг има бутилки със специална форма, които лесно се хващат с ръка и не пречат на движението - могат да се използват и като малко тегло, спортно оборудване.

Спортни комплекти за топлия сезон

За лятото и началото на есента ще ви трябва:
• Тениски с къс и дълъг ръкав (за различно време);
• спортно бюстие с надеждна опора за гърдите (за жени);
• шорти и клинове или спортни панталони;
• лека ветровка с качулка - за предпочитане с защита от влага;
• шапка или козирка за защита от слънцето;
• чорапи или високи чорапи, компресионни клинове;
• маратонки с омекотяване.
Всеки, който ще бяга дори при влажно време и слаб дъжд, трябва да обърне внимание на обувките с водоустойчиви горнища и ветровки от мембранни тъкани. Но когато обличате връхни дрехи, изработени от мембранни материали, които премахват влагата отвътре, важно е да се гарантира, че долният слой също е пропусклив за влага. Ако носите обикновена памучна тениска под такава ветровка, тя ще остане мокра от пот.
При слънчево време си струва да се погрижите и за защитата на тялото. Вместо късо отворено бюстие, жените трябва да изберат лека тениска с мрежести вложки, в противен случай можете да получите слънчево изгаряне. Освен това, за летни бягания, както жените, така и мъжете може да се нуждаят от слънчеви очила - спортните модели са здраво фиксирани на главата и няма да паднат по време на шофиране.

Комплект за тренировки през студения сезон

През късната есен и зимата ще ви трябва:
• термо бельо според сезона (от синтетични тъкани, вълната не е подходяща);
• мембранно яке с изолация като горен слой;
• изолирани спортни панталони или термо клинове;
• Чорапи и маратонки;
• спортна шапка (оптимално - с мембрана Windstopper);
• топли ръкавици от вълна, полари и др.
При избора на яке е по-добре да изберете модел с качулка. Обърнете внимание и на специалните ципове, пришити отстрани, в областта на подмишниците и/или гърба - те са необходими за допълнителна вентилация, ако мембраната не може да се справи с обмена на въздух по време на интензивни тренировки.

Популярни мембранни технологии:

• Gore-Tex е най-известната мембранна технология днес. Материалът с тънък PU филм се използва както за връхни дрехи, така и за обувки, като надеждно предпазва от вятър и дъжд.
• eVent е мембрана без PU филм, вместо който се нанася олеофобно покритие за защита от замърсяване. В сравнение с Gore-Tex, тази мембрана отблъсква влагата по-малко, но по-добре отвежда топлината отвътре. В топлите зимни дрехи можете да видите оригиналната подплата с малки алуминиеви точки - това е технологията Omni-Heat. Той частично отразява топлината, генерирана от тялото, и премахва излишната топлина през пространството между точките. По този начин се поддържа оптимален микроклимат. За зимата може да се нуждаете и от междинен слой - суичър или дълъг ръкав. Такива дрехи могат да се носят за тренировки не само в студа, но и в извън сезона, когато времето е сухо, спокойно и яке не е необходимо. Важно е тези дрехи да са изработени от синтетични тъкани, които отстраняват влагата - памучните неща бързо се намокрят от потта и причиняват дискомфорт в студено време.
Що се отнася до обувките, маратонките се избират в зависимост от времето на годината и вида на покритието. Ако възнамерявате да бягате на открито и да бягате по черни писти при всяко време, по-добре е да изберете модел на пътека с подчертан протектор, здрава горна част и защита на пръстите. Марката Asics има няколко от тези модела в различни ценови категории, Salomon Speedcross 4 GTX също е подходящ (но те са слабо подходящи за бягане по лед и други твърди повърхности).

Можете да изберете спортно облекло и обувки за спорт в нашия онлайн магазин- Sportuvam.bg. С помощта на филтрите в категориите , може лесно да намерите подходящи маратонки за бягане, туризъм и тренировка във фитнеса, както и спортно облекло за всеки сезон.